Als je een hypotheek wilt aanvragen om een huis te kopen, dan speelt je persoonlijke situatie een belangrijke rol. Voor bepaalde omstandigheden gelden er aanvullende regels of juist beperkingen voor de aan te vragen hypotheek. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. We zetten ze hieronder op een rijtje.
BKR-notering en hypotheek
Als je een hypotheek aanvraagt dan zal er altijd eerst gecontroleerd worden of je schulden hebt of deze in het verleden hebt gehad. Dit wordt nagezocht door het BKR, het Bureau Krediet registratie in Tiel. Als je ooit betalingsproblemen hebt gehad, dan voegt het BKR een A-codering, ofwel een achterstandscodering aan je persoonsgegevens toe. Als je eenmaal deze negatieve BKR-notering op je naam hebt staan is het vaak niet mogelijk een hypotheek af te sluiten. Wil je ondanks een negatieve BKR notering toch geld lenen zonder bank? Dan kan je hiervoor terecht bij diverse bedrijven.
Zelfstandig ondernemen
Als je zelfstandig ondernemer bent, dan kan dit voor beperkingen zorgen bij het afsluiten van een hypotheek. Zeker als je net begonnen bent en nog geen vaste inkomstenstroom genereert zullen geldverstrekkers niet altijd het risico durven nemen met je in zee te gaan. Als jouw onderneming al meer dan drie jaar bestaat dan wordt de maximale hypotheek vaak bepaald aan de hand van de winst- en verliesrekeningen over die drie jaren. Als jouw onderneming minder dan drie jaar bestaat is het helaas vaak lastig een hypotheek te krijgen.
Werkeloos
Als je momenteel geen werk hebt dan is het vaak onmogelijk om een hypotheek te verkrijgen. Er is dan immers geen sprake van een vaste inkomensstroom en geldverstrekkers willen vaak niet zo een groot risico aangaan. Als je geen inkomen uit werk hebt, maar wel inkomen uit onroerend goed genereert dan is de kans op een hypotheek veel groter. Uiteraard hangt dit ook van de hoogte van je vermogen af. Bij de beoordeling wordt in ieder geval altijd gekeken naar de continuïteit van de contracten. Als de hypotheekverstrekker niet een garantie op inkomen in de toekomst ziet, zal heel vaak niet tot het verstekken van een hypotheek worden overgegaan.
55-plus
Als je ouder bent dan 55 jaar, willen geldverstrekkers vaak extra zekerheid voor ze je een hypotheek verstrekken. Eenmaal 65 zal je inkomen immers dalen, doordat je in de AOW komt of een pensioen geniet. Hierdoor word bij de bepaling van de maximale hypotheek gekeken naar je huidige inkomen en tevens naar het verwachte pensioeninkomen. Daarnaast zul je tot slot vaak een extra keuring nodig hebben vanwege de levensverzekering.