Je wilt graag een huis kopen, maar waar moet je dan beginnen? Veel mensen duiken als ze voor deze opgave staan direct in de allerlei informatie over hypotheekvormen en renteconstructies. Veel verstandiger is het echter om je eerst goed te oriënteren op de huizenmarkt. De volgende onderwerpen verdienen je aandacht zeker.

Huren of kopen?

Onderzoek voor jezelf of je werkelijk wilt kopen, of dat huren toch niet een betere optie voor je is. Voordelen van huren zijn dat je zelf geen onderhoud zult hebben aan je huis, en niet later met de zorgen van een verkoop komt te zitten. De voordelen van kopen zijn echter ook legio. Allereerst zullen er als je gaat kopen meer huizen zijn waar je uit kan kiezen. Daarnaast zul je je huis naar eigen wensen kunnen verbouwen. Tevens stijgt de waarde van je huis als de tijd vordert, en zo is de koop als een investering te zien. Nadelen van kopen zijn er natuurlijk ook. De hypotheekrente kan met verloop van tijd flink omhoog gaan, waardoor de maandlasten zullen stijgen. Ook kun je als de huizenprijs gedaald is bij de verkoop met een schuld achterblijven. Als je wilt verhuizen is dat als je een koopwoning bezit erg duur, want aan koop en verkoop van een huis zijn altijd veel kosten verbonden.

Persoonlijke motieven

De keuze die je uiteindelijk zult maken, huren of kopen, zal veel met je eigen persoonlijke situatie te maken hebben Als de opbouw van vermogen bijvoorbeeld iets is waar je naar streeft dan zal je waarschijnlijk voor kopen kiezen. Als je juist vrij wilt zijn en snel wilt kunnen verhuizen dan zal huren een betere optie zijn. Zowel financieel als emotioneel gekleurde redenen zullen meespelen in het keuzeproces!

Oriënteer je op de markt

Als je voor jezelf hebt besloten dat je toch tot de koop van een huis wilt overgaan dan kun je je op de huizenmarkt gaan oriënteren. Hierbij is het belangrijk te weten dat huizenprijzen altijd licht schommelen. Het is een spannende onderneming om zelf naar een huis te zoeken. Op de volgende factoren moet je altijd letten:

Verhouding tussen vraag en aanbod

Soms zijn er veel huizen op de huizenmarkt en soms ook juist niet. Dit kan bepalen hoe hoog de prijs van het huis is waar je voorkeur naar uitgaat. Hierdoor is dit zeker een belangrijke factor in je zoekproces.

Hoogte van hypotheekrente

Hoe lager de hypotheekrente is, hoe meer mensen kunnen lenen. Hierdoor stijgt de vraag naar huizen en daarmee ook de prijs. Huizenprijzen kunnen door de hoogte van de rente dus aantrekkelijk worden, maar ook onder druk komen te staan.

Economisch klimaat

Tot slot heeft het heersende economische klimaat zeker invloed op de huizenmarkt. Als mensen vertrouwen in de economie hebben dan durven ze een grote koop als een huis te doen. Hierdoor stijgen de prijzen. In tijden van recessie dalen of stagneren de prijzen juist. Hoe hier dus altijd rekening mee als je een huis wilt kopen!