De verschillende hypotheken zijn onderverdeeld in drie vormen van aflossing. Dit zijn: de uitgestelde aflossing, de directe aflossing en de hypotheek waarbij niet wordt afgelost. We zullen ze voor de helderheid hier onder allemaal bespreken.


Uitgestelde aflossing

Bij deze hypotheekvorm los je niet direct af. Je spaart door middel van bijvoorbeeld belegging of een levensverzekering, waardoor je uiteindelijk tot het aflossen van de hypotheek komt. Hieronder omschrijven we een paar van de meest voorkomende hypotheekvormen met uitgestelde aflossing:


Levenshypotheek 

De levenhypotheek is een hypotheek waarbij je aflost met de uitkering van een levensverzekering. Deze levensverzekering wordt afgesloten oor een bepaalde looptijd. De levensverzekering betaalt uit aan het einde van de looptijd, of wanneer de verzekerde komt te overlijden.


Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een hypotheekvorm die bestaat uit een lening gecombineerd met een levensverzekering. Deze levensverzekering wordt afgesloten voor een bepaalde looptijd. De levensverzekering betaalt uit wanneer de verzekerde overlijdt en anders aan het einde van de looptijd. Deze uitkering is dan exact genoeg om de hypotheekschuld mee af te betalen.


Beleggingshypotheek

Als je voor een beleggingshypotheek hebt gekozen, dan spaar je het aflossingsbedrag bij elkaar door middel van  beleggingen. Met een vooraf geschat rendement stel je vast wat je in moet leggen om het benodigde eindkapitaal te verzamelen


Directe aflossing

Bij deze hypotheekvorm los je je hypotheek geleidelijk af door middel van bijvoorbeeld maandelijkse stortingen. Voorbeelden van hypotheken met directe aflossing zijn de lineaire hypotheek( waarbij je elke maand een vast bedrag aflost) en de annuïteithypotheek( waarbij elke maand de aflossing wat hoger is en de rente juist steeds minder).


Hypotheek zonder aflossing

Bij deze vorm van hypotheek los je pas af wanneer je je woning weer verkoopt. Voorbeelden van deze hypotheekvorm zijn de aflossingsvrije hypotheek( waarbij je alleen maar rente betaalt en geen aflossing) en de krediethypotheek( waarbij je alleen rente betaalt en het hypotheekbedrag vast staat).

Een keuze maken

Als je na bestudering van je persoonlijke situatie de hypotheek hebt gekozen die het beste bij je past, dan moet je nog een keuze maken uit het grote aanbod van hypotheken. Hierbij spelen de hypotheekvoorwaarden uiteindelijk de doorslaggevende rol. Bekijk binnen de door jou gekozen hypotheekvorm verschillende hypotheekproducten en kies de hypotheek die het meest ideaal lijkt. Om dit lastige karwei wat makkelijker te maken is het een goed idee om eerst een gesprek te voeren met een onafhankelijke adviseur. Deze tussenpersonen helpen je beoordelen welke hypotheek het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Een hele lastenverlichting!